Značenje prijateljstva

Čak i ako je vaš život savršen i sve teče kao sat, jednog dana ipak možete upasti u nevolje ili će se pojaviti problem koji nećete moći sami riješiti. Ono što radite je da nazovete prijatelja, osobu na koju se uvijek možete osloniti. Nikada neće izdati tebe i tvoje tajne, nikada neće lagati, nikada neće prevariti. Nakon što nemate izlaza i čini se da vas problemi okružuju poput neprijatelja, vaš um postaje prazan i jedina želja koju imate je sakriti glavu u pijesak i pretvarati se da ne čujete i ne vidite što se događa. A onda dolazi on, spasilac, svjež um i snažna ruka koja će vas izvući na površinu i pomoći vam da se suočite sa svojim problemima. Ali odgovara li vaš prijatelj tom opisu?

Svakodnevno ste okruženi s puno ljudi koji tvrde da su vam prijatelji. Provodite puno vremena s njima misleći o njima kao o prijateljima. Ali kada je riječ o pomoći ili savjetu, čini se da svi oni nestaju, da iznenada nestanu nakon što vam ostave tisuću izmišljenih isprika. Osjećate se prevarenim i nemate pojma što učiniti. Tada vam sine pomisao da u vašem imeniku još uvijek postoji broj vašeg starog prijatelja kojeg niste vidjeli godinama. Znate da će se, ako ga nazovete i zatražite pomoć, probuditi usred noći, osloniti vam sav svoj novac, dati utočište čak i ako ima šesteročlanu obitelj koju treba zadržati. Pomagao ti je u srednjoškolskim studijama, pružao pomoć za seminarske radove, pokrivao ti leđa kada si imao neke od svojih ludih afera i nikada se nije žalio kada je upao u nevolje zbog svoje pomoći. Budući da je bio dobar u pisanju prilagođenih seminarskih radova, uvijek se činilo da nije uspio u svom poslu da bi dao sve od sebe da obavi vaš posao. Ali postoji i čudna stvar čega se sjećate; nisi baš cijenio sve njegove napore da ti pomogne. Bili su toliko brojni da ste ih počeli shvaćati zdravo za gotovo, a niste se ni obazirali na ono što je za vas učinjeno. Bilo je tako čudno vidjeti da ti je netko spreman pomoći iz želje da ti život učini boljim, da je bilo teško povjerovati da je tako.

Tada je to bio neodvojivi dio vašeg prijateljstva. Ako si prijatelj, moraš davati, činiti, stvarati i tako dalje. Prijateljstvo se pretvorilo u iskorištavanje osobe kojoj je stalo do tebe. U međuvremenu se nastavljate zabavljati i opuštati s drugima, a sve teške stvari prepuštate prijatelju. Onda ste odjednom prestali komunicirati. Nakon svih ovih godina pravog prijateljstva tvoj prijatelj je nestao i dugo mu nije bilo ni traga. “Ma, to nije bio veliki gubitak”, pomislite i nastavite živjeti ne pokušavajući ni saznati što se dogodilo. A sad praviš lošu predstavu svaki put kad pokušaš popraviti situaciju. Nema nikoga pored tebe i psuješ, razmišljajući o lažljivcima koji te sada okružuju. Birate broj starog prijatelja drhtavom rukom i molite se da bude uz vas. Čujete poznati glas i počnete objašnjavati, a istovremeno tražite oprost. Situacija se vraća u normalu. Osjećate da će sve biti u redu; tvoj prijatelj dolazi spasiti dan. Minutu kasnije sjedite u kuhinji i pijete kavu i gledate u mudre zabrinute oči svog prijatelja. U jednom trenutku od idiota se pretvoriš u normalnu osobu. Sada opet imate svog prijatelja u svom životu.

Objavljeno dana