Uz poskupljenje riže, kruh u Hrvatskoj može doseći 15 kuna po štruci.

Direktorica Žitozajednice Nada Barišić rekla je u Jutarnjem listu da ako tržište energenata nije stabilno, zato danas skupljamo više cijene. Rekao je da bijeli kruh u Hrvatskoj može doseći neviđenu cijenu već od 15 kuna po štruci. Žitozajednica je osnovana 1954. godine kao poslovna zajednica za prodaju i preradu riže i danas čini gotovo 70% domaće i pekarske industrije. Žitozajednica okuplja predstavnike velikih proizvođača kamena i pekara te malih i srednjih proizvođača. U zamjenu se hrvatska valuta uvijek uzima u obzir u odnosu na procjene drugih nama bliskih europskih tržišta. Nedavno se na ovom tržištu špekuliralo o višim cijenama.

Češki mediji izvijestili su o upozorenju Češke konditorske udruge prije dva dana, pozivajući ih da što prije zabrane izvoz žitarica i upozoravajući da bi cijena bijelog kruha u Češkoj mogla bez razmišljanja koštati 60 kruna. o 18.50 sati

Ova promocija nije isključena ni kod nas, ali procjene sada vrijede po stopi od 15 kuna, što je samo po sebi iznimka, pogotovo u nacionalnom restoranu. Sada je cijena besplatne štruce kruha oko 9 kuna.

Tona žita na francuskoj burzi trenutno vrijedi 400 eura, Argentina 354 eura, a Chicago 399 eura po toni, što znači da je funta žitarica sada 3 kune. Štoviše, prosječna veleprodajna cijena obične bijele riže u 2021. godini bila je 2,50 kuna po kilogramu, a sada je na razini od 4 kune. On ne raste.

“Kao što vidite, 1 kg praha koji se prodaje u trgovini odgovara 10 kuna, što je najbolji opis trenutnog tržišta. Cijena pekarskih proizvoda u Hrvatskoj uglavnom je porasla od 2020. godine, a većina dosadašnjih analitičara predviđa situacija će ostati stabilna na sljedeći način: Očekujemo da se to sada neće dogoditi i vidimo da je tržište brzo raslo zbog rasta cijena energenata i goriva”, rekao je Barišić. Za razliku od Čeha, koji žele ograničenja izvoza riže, Barišić kaže da u Hrvatskoj takve mjere nema, jer je pšenica jedna od rijetkih namirnica koje zemlja može podržati.

Objavljeno dana